Kunt u ook "koperverchromen"?

Ja, dat kunnen wij!

Koperverchromen is een term die vooral vroeger veel werd gebruikt. De term houdt in dat onder de nikkel- en chroomlaag eerst een rood-koperlaag wordt aangebracht. De koperlaag geeft een verbetering van de corrosiebestendigheid. Eventuele poriën in de nikkellaag lopen niet door tot op het grondmateriaal, waardoor de omgeving ter plaatse geen corrosie van het grondmateriaal kan veroorzaken. Het aanbrengen van een koperlaag is alleen zinvol bij stalen producten, en dus niet bij aluminium producten!

In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd heeft de koperlaag geen invloed op de hechting van de nikkellaag! Als het product goed is voorbehandeld hecht de nikkellaag net zo goed op het staal als op de koperlaag.

Het voorverkoperen maakt het verchromen van uw product ca. 35% duurder. Omdat de koperlaag vaak niet hoogglanzend is moet het product na verkoperen weer naar de slijperij om de koperlaag weer hoogglanzend te polijsten.

Incidenteel wordt de koperlaag ook gebruikt om krassen of oneffenheden op te vullen. Het product wordt dan met een zeer dikke laag verkoperd, waarna bij het polijsten de oneffenheden met koper "dichtgesmeerd" worden. Vanzelfsprekend kunnen hier geen diepe beschadigingen of gaten mee worden gerepareerd.

Alternatief

Tegenwoordig wordt het voorkoperen steeds minder toegepast. Als alternatief wordt duplex-vernikkelen gebruikt. Hierbij wordt eerst een halfglanzende nikkellaag aangebracht, gevolgd door een hoogglanzende nikkellaag. Door een verschil in edelheid tussen de laag en het feit dat de poriën in de lagen niet op elkaar aansluiten, en dus nooit doorlopen tot op het grondmateriaal, ontstaat een zeer goede corrosiebestendigheid. Deze is onder vele omstandigheden nog veel beter dan bij het voorverkoperen, afhankelijk van de laagdikten die worden toegepast.

In veel gevallen is het duplex vernikkelen ook goedkoper dan het voorverkoperen, omdat tussen de twee lagen in niet hoeft te worden gepolijst.

Klik hier voor meer informatie over vernikkelen en verchromen.

Inloggen

Voer voor beschermde bestanden uw gebruikersnaam en wachtwoord in...