Slijpen/polijsten

Slijpen en polijsten wordt toegepast om het product een mooier uiterlijk te geven, de oppervlakte-eigenschappen te verbeteren, of als voorbewerking vóór het aanbrengen van een deklaag (bijvoorbeeld sierchroom).

Bij het slijpen worden de grove beschadigingen of materiaalstructuur door afname van materiaal weggehaald. Afhankelijk van de oppervlaktegesteldheid wordt begonnen met een grove korrel. Hierbij kan in een korte tijd veel materiaal worden afgenomen. Na het grofslijpen wordt het materiaal in stappen steeds fijner geslepen en tenslotte kan het nog geborsteld of gepolijst worden.

Slijpen en polijsten wordt op roestvaststaal veel als eindbewerking toegepast. Vele verschillende uitvoering zijn mogelijk: geslepen (in verschillende korrels), geborsteld of ge-scotchbride (mat/halfglans) of hoogglans gepolijst. De bewerking dient vaak ter verfraaiing, echter in de chemische- of voedingsmiddelenindustrie ook om het materiaal gladder te maken zodat er minder aanhechting van langsstromend product optreedt.

Staal, messing, koper, zamac en aluminium worden veelal geslepen als voorbewerking voor het aanbrengen van een sierlaag, bijvoorbeeld vernikkelen of verchromen. Alle oneffenheden zijn dan uit het materiaal en een mooie hoogglanzende, halfglanzende of matte deklaag kan worden aangebracht.

Als producten geslepen of gepolijst moeten worden is het belangrijk dat hiermee al tijdens ontwerpfase rekening mee gehouden wordt. Alle te slijpen delen moeten goed bereikbaar zijn voor het slijpgereedschap. Vaak is het nodig afzonderlijke delen eerst los te slijpen en daarna het product pas te assembleren of te lassen. Dit resulteert in een mooier product en lagere slijpkosten. Bij het restaureren van bijvoorbeeld verchroomde onderdelen moet het grondmateriaal ook altijd eerst worden geslepen. Voorwaarde voor een mooi resultaat is dat alle delen goed bereikbaar zijn en dat er nog voldoende materiaaldikte is.

Het slijpen en polijsten gebeurt handmatig en op machines, echter het is nooit maatvast. Voor maatvast slijpen moeten draaibanken of slijpbanken worden gebruikt.

Samengevat:

 

  • Slijpen en polijsten om het materiaal glad te maken
  • Als eindbewerking bij RVS en aluminium
  • Divers uitvoeringen mogelijk, mat (evt. met krasstructuur), halfglans, hoogglans
  • Als voorbewerking voor bijv. verchromen bij staal, messing, koper, aluminium en zamac
  • Ook toepassing in chemie/voedingsmiddelenindustrie: hoe gladder, hoe minder adhesie van product
  • Slijpen vrijwel altijd nodig bij restauratiewerk

Inloggen

Voer voor beschermde bestanden uw gebruikersnaam en wachtwoord in...